Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.10.2018 15:47 - Кобила
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 2695 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    След запознаване на хората с коня, това животно най-често се свързвало със слънцето. Могъщи коне теглят колесницата му по небесния свод. За жителите на Угарит Кобилата е дъщеря на извор, камък, небето и океана. Може би тя е дъщеря на слънчевото божество Шапашу. Възможно е изворът, камъкът, небето да изобразяват земния свят, отделен от подземното царство. В подземния свят царствал Рашапу, който изпращал болестите и епидемиите, но ако му се помолиш може да лекува. На земята се появява по време на залез. Той е свързван с войнствена богиня Дадмишу, която унищожава хора.
     Кобилата била ухапана от змия, поради което страдала много, а с нея и цялата природа. Обърнала се към майка си, Шапашу за помощ. Отначало се обърнали към Илу, да излекува Кобилата, но той или не знаел как или не успял да я излекува. Тогава двете се обърнали към Балу, богът на дъжда и бурята, но и той не могъл да помогне с нищо. Майка и дъщеря се обръщали последователно към всички угаритски богове , но никой не успявал с лечението. Накрая се обърнали към Харану.
Харану се съгласил да помогне, но поискал дъщерята да остане в неговия град и дом. Харану оставил Кобилата в своя дворец и се отправил в страната Аршах. Там на място където расте палмова горичка и храсти тамариск, с помощта на тези растения унищожил болестта, и после се завърнал в двореца. Кобилата вече не усещала болка и природата отново се изпълнила с нови сили.
     Кобилата владеела някои заклинания и с тяхна помощ затворила вратите на двореца, така, че Харану да не може да влезе вътре. Предложила на бога сделка: ще го пусне в двореца, ако предаде на майка и, Шапашу, изкуството да лекува ухапване от змия. Харану се съгласил. Кобилата се съгласила да стане негова жена, ако той и подари отровна змия и земноводни вместо сватбен дар, които да помагат за лечение, а Шапашу получила това умение. Както половин ден слънцето събира сянката от земята, така слънчевата богиня събира отровата от тялото на ухапания.

~~~

    Страната Аршах, която се споменава в мита, все още е неизвестна. Някои предполагат, че Аршах е хуритско название на река Тигър – Аррасих. Други смятат, че Аршах е митична страна, възможно угаритски рай, място с богато на води, палми и тамариск. В месопотомската религия слънчевия бог Шамаш бил бог и на справедливостта, за това се предполага, че с такива качества може да е натоварена и угаритската богиня Шапашу. Лекуването от змийска отрова може да се тълкува като възстановяване на справедливостта, а болестта и смъртта – тъмнина, беззаконие.

                  image



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Това още веднъж доказва, че коби...
21.04.2019 01:50
Това още веднъж доказва,че кобилата съвсем неслучайно е свещено животно на древните Българи.
цитирай
2. syrmaepon - Да не забравяме, че това са финикийски легенди, и финикийско заселване
21.04.2019 16:53
shtaparov написа:
Това още веднъж доказва,че кобилата съвсем неслучайно е свещено животно на древните Българи.


на Балканите има.
Не е задължително всичко да трупаме в кошницата на българите. Много стари народи са развили митологични и религиозни представи, а балканските народи са ги пренесли през времето.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436245
Постинги: 613
Коментари: 2091
Гласове: 6229